Maak zelf origineel beeld voor je website

plaatje website

Een plaatje zoeken voor je blog of website: het is een tijdrovende klus. Je hoopt originele stockfoto’s in beeldbanken te vinden. Maar na lang scrollen eindig je met afbeeldingen die iedereen gebruikt. Online vind je overal dezelfde plaatjes terug.

Zoeken in Google afbeeldingen? Dat is niet geheel zonder zorgen. Je mag namelijk niet zomaar plaatjes van het web plukken en hergebruiken op je site.

Voor je het weet heb je auteursrechten geschonden. En een professionele fotograaf inhuren levert wel stijlvolle foto’s op, maar kost je ook veel geld.

Hoe kom je dan aan geschikt beeldmateriaal voor je blog? Waar vind je afbeeldingen die passen bij wat jij wilt uitstralen met je website? Hoe zorg je voor originele foto’s op je blog?

Mijn advies? Ga zelf aan de slag: maak unieke plaatjes voor je website. Ter inspiratie heb ik 5 ideeën voor je op een rij gezet.

1. Gebruik geen beeld, leg focus op tekst

Blogartikelen met beeld zijn misschien aantrekkelijker om te lezen. Maar dat wil niet zeggen dat je per se plaatjes bij je content moet plaatsen. Niks moet. Er zijn dus ook succesvolle bloggers die geen beeld gebruiken op hun blog.

Zij leggen de focus op tekst. Saai? Niet als je waardevolle content biedt.

Ik mis geen moment beeld als ik artikelen van Leo Babauta of Paul Jarvis lees op hun minimalistische blog. Een groot voordeel van deze aanpak: het bespaart je héél veel tijd.

Voorbeelden:

2. Maak zelf beeld voor je website

Kun je tekenen? Daag je creatieve brein uit. Pak pen en papier, potloden, trek alles uit de creatieve kast en teken. Illustreer. Origineler kan het niet.

En bedenk: het hoeft ook niet perfect. Zie het als een kans om jouw tekentalent nieuw leven in te blazen en een online platform te bieden. Zo worden je illustraties stap voor stap beter.

Geen tekentalent? Kijk of je kunt samenwerken met een getalenteerde illustrator die zijn of haar werk meer bekendheid wil geven. Jouw website is als een online galerie.

Zeker als je veel websitebezoekers hebt, kan dit een mooie win-winsituatie zijn. Jij hebt origineel beeldmateriaal, de illustrator een online platform voor zijn of haar werk.

Voorbeelden:

3. Maak zelf foto’s

Geen budget om een fotograaf in te huren? Pak je camera en ga zelf aan de slag. Maak een inspiratiebord op Pinterest of scheur foto’s uit tijdschriften en plak deze in een notitieboekje.

Zoek op internet naar hoe jouw onderwerpen in beeld worden gebracht. Waar schrijf je veel over? Welke onderwerpen komen steeds terug? Wat is de kern van jouw verhaal? Kun je jouw hoofdonderwerp visueel vertalen in beeld?

Fotograaf Else Kramer plaatst bijvoorbeeld foto’s van legopoppetjes bij haar content. Oefen, experimenteer en vind stap voor je stap jouw eigen unieke visuele stijl.

Voorbeelden:

4. Oude foto’s hergebruiken

Ben je niet zo tevreden over je skills als fotograaf? Ga terug in de tijd en kijk welke foto’s uit het verleden je opnieuw kunt gebruiken voor je blogartikelen.

Neem bijvoorbeeld een kijkje in je fotocollectie, scan oude foto’s in en geef je beeldmateriaal een update met hulp van Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma.

Maar je kunt ook gebruik maken van vintage beeldmateriaal waarvan het auteursrecht is vervallen. Zo heeft het Rijksmuseum afbeeldingen vrijgegeven die je mag gebruiken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over copyright.

Zo creëer je – met een beetje creativiteit – een geheel eigen herkenbare visuele stijl voor je blog.

Voorbeelden:

5. Tekstplaatje

Je kunt je blogartikel ook visueel maken door een zogenaamd tekstplaatje te maken. Een tekstplaatje? Ja. Eigenlijk heel simpel: je maakt een plaatje van een quote of tekst.

Door te experimenteren met kleur, typografie en achtergrond kun je zonder foto’s toch een uniek beeld creëren.

Kies online een mooi font uit of daag jezelf uit en zet zelf letters op papier. Zo maakt succesvol blogger Austin Kleon – die zichzelf de writer who draws noemt – plaatjes van zijn handgeschreven teksten. Origineel of niet?

Voorbeelden:

Bonustip: De kunst van het combineren

Maak gebruik van de kunst van het combineren. Mix bovenstaande tips zodat er iets nieuws ontstaat. Hoe? Combineer je foto’s bijvoorbeeld met tekst en gebruik daarvoor een opvallend lettertype.

Kijk nog eens naar je fotocollectie. Zijn er foto’s die je als achtergrond kunt gebruiken voor een tekstplaatje? Of illustreer oude foto’s met je handschrift door originele bijschriften of quotes toe te voegen.

 
Verder lezen? Lees ook:

Bekijk alle artikelen